Které vitamíny a minerální látky jsou v těhotenství důležité?

31. května 2021

Radostná zpráva potvrzující těhotenství přináší budoucím maminkám většinou řadu změn. Zodpovědnějším se často stává také jejich přístup k životosprávě. Přehnaná úzkostlivost však není namístě. Pokud se žena doposud stravovala optimálně a přiměřeně, dbala na vyvážený a pestrý jídelníček, není důvod náhle zavádět radikální opatření. Stačí jen trochu více věnovat pozornost skladbě stravy, aby byla zajištěna dostatečná zásoba všech důležitých látek. Které to jsou a jak je získáme?

Tělo nastávající maminky se během těhotenství přirozeně přizpůsobuje vývoji plodu, upravuje se oběhový či dýchací systém a řada orgánů je zatěžována intenzivněji. Díky optimálnímu přísunu vhodných látek podpoříme zdárný vývoj potomka, který je prozatím plně odkázán na maminčin organismus. V jakých potravinách potřebné minerály a vitamíny najdeme?

Kyselinu listovou dodá zelenina

Pozornost budoucích maminek si zaslouží kyselina listová. Patří mezi vitamíny skupiny B. Podílí se na dělení buněk, zvýšení krvetvorby a napomáhá optimálnímu vývoji placenty i plodu. Potraviny bohaté na tento vitamín je vhodné do jídelníčku zařadit už měsíc před početím a také v období prvního trimestru těhotenství. Kyselinu listovou obsahuje zelenina (špenát, saláty, okurky, květák), dále ovoce (pomeranče či banány) a také celozrnné obiloviny, sója, žloutky nebo ořechy. Tento vitamín je ale poměrně citlivý na teplo, světlo a skladování, proto varem a dalším zpracováním potravin dochází k jeho ztrátám. Pravidelné porce zeleniny je proto ideální konzumovat v čerstvé, syrové podobě.

Zásoba železa z červeného masa

Železo je nepostradatelné pro tvorbu krevního barviva hemoglobinu, obsaženého v červených krvinkách. Ty jsou zodpovědné za dodávky kyslíku do tkání. Během těhotenství narůstá objem krve, a proto se projevuje i zvýšená potřeba železa. Naše tělo získává tento prvek ze stravy, nejsnadněji z červeného masa (hovězí, jehněčí), případně z ryb nebo krůtího masa – v těchto potravinách jde o takzvané hemové železo.

Výjimku tvoří játra a vnitřnosti, kterým by se těhotné ženy měly vyhnout vzhledem k vyššímu obsahu vitaminu A v těchto potravinách. Ale železo můžeme částečně získávat i z rostlinných zdrojů, například z luštěnin, špenátu, kapusty nebo brokolice. Vstřebávání železa podporuje vitamín C. Proto je ideální doplnit maso salátem nebo pomerančovou šťávou. Naopak další potraviny využití železa brání, třeba výrobky z mléka. Proto pomůže dodržování dvouhodinového odstupu mezi konzumací potravin bohatých na železo a mléčných výrobků.

Občas ale není možné zajistit dostatečný přísun železa pouze ze stravy. Příkladem mohou být dvě těhotenství následující krátce po sobě. Pak je vhodné konzultovat situaci s ošetřujícím lékařem, který může doporučit doplňovat železo i pomocí potravinových doplňků. V lékárnách jsou volně prodejné doplňky stravy určené přímo pro ženy, které kromě železa obsahují také kyselinu listovou a další vhodné vitamíny, jde například o doplněk stravy Sideral Folic.

Mléčné výrobky, aby nechyběl vápník

Budoucí maminky by také měly věnovat pozornost dostatečnému příjmu vápníku. Ten využijí zejména ve druhé části těhotenství. Má přínos pro vývoj kostí plodu a současně pomáhá udržet v dobré kondici zuby těhotné ženy. Jeho zdrojem jsou především mléčné výrobky, tvrdé sýry, tvarohy nebo zakysané výrobky, které jsou v těhotenství ideální také proto, že obsahují probiotickou kulturu podporující stav střevní sliznice a vstřebávání živin. Z rostlinných zdrojů poskytuje vápník listová zelenina, brokolice, květák nebo kadeřávek.

Ryby zdrojem jódu, semínka hořčíku a zinku   

Dalšími prvky, jejichž příjem by měl být v těhotenském menu akcentován, jsou hořčík, zinek a jód. Hořčík a zinek můžeme získat například z živočišných bílkovin, celozrnných obilovin, ořechů, kakaa nebo semínek. Pro doplnění jódu pomůže, když do jídelníčku zařadíme mořské ryby.

Vhodná strava podporuje optimální vývoj plodu. Pro organismus je v tomto citlivém období důležité, aby nedocházelo k nedostatku, ale ani k přebytku důležitých látek.

Zdroje:

ONDRUŠOVÁ, Kateřina. Výživa těhotných ve FN Brno. In: www.fnbrno.cz [online][cit. 15. 4. 2021]. Dostupné z https://www.fnbrno.cz/mgr-katerina-ondrusova-vyziva-tehotnych-ve-fn-brno/t6504.

WATSON, Kathryn. Pump Up Your Iron with These Pregnancy-Friendly, Iron-Rich Foods. In: Healthline [online][cit. 15. 4. 2021]. Dostupné z

https://www.healthline.com/health/pregnancy/iron-rich-foods-for-pregnancy#increasing-iron-absorption.