Proč je stravování seniorů tak důležité

31. října 2021

Mohlo by se zdát, že starší člověk už toho z hlediska stravování tolik nepotřebuje a přenechává sílu a aktivitu mladým. Ovšem stárnoucí organismus naopak potřebuje taky mnoho proteinů, minerálů a vitamínů, aby se posílil a aby daný jedinec mohl prožívat spokojené a aktivní stáří v plném zdraví. Díky zpomalení metabolismu však tělo nepotřebuje takové množství energie jako dřív. S tím souvisí zmenšení objemu jídla a toto nese vyšší riziko nedostatku některých složek, pokud strava není vyvážená. Na co je třeba ve stravě seniorů dávat pozor a co nezanedbat?

Výživa ve stáří

Ve výživě seniorů hraje roli spousta faktorů. Starší člověk si mnohdy připadá neužitečný, upadá do stavu melancholie a deprese, trpí osamělostí nebo i úzkostí, syndromem prázdného hnízda. Také bývá dlouhodobě a chronicky nemocný nebo se u něj objevují psychosomatické potíže, například poruchy trávení. V důsledku přirozeného stárnutí organismu dochází k postupnému ubývání sil a ke špatnému vstřebávání živin, mnohdy také pod vlivem různých onemocnění a užívání léků.

U starších osob dochází k razantnímu úbytku svalové hmoty, ke snížení funkce trávicího a imunitního systému a ke snížení chuti k jídlu. Osamělý starý člověk na svou stravu často vůbec nedbá, nechce se mu vařit jídlo pouze pro jednoho, nemá na jídlo chuť. Také může mít potíže s kousáním potravy kvůli úbytku zdravých zubů anebo na jídlo třeba i zapomíná kvůli zhoršené paměti. Protože někteří lidé nemají ani dost síly pro přípravu kvalitního jídla, odbývají se rychlými a jednoduchými zdroji energie, například sladkostmi či další nevhodnou stravou, čímž dochází k nárůstu obezity a podvýživy zároveň.

Co nejčastěji chybí seniorům ve stravě?

Nejčastěji seniorům chybí ve stravě:

  • kvalitní bílkoviny,
  • vápník,
  • železo,
  • vitamín C,
  • vitamín D,
  • kyselina listová,
  • vitamín B12.

Jaká by měla být strava seniorů?

Strava seniorů by tedy měla být velmi rozmanitá, s dostatkem základních živin, zejména proteinů a potřebných vitamínů a minerálů, vždy s ohledem na individuální doporučení ohledně stravování od lékaře. Kvůli zhoršenému trávení se doporučuje jíst častěji a v menších porcích, nejlépe pětkrát denně. Senioři mívají často potíže se zuby, proto je vhodné jídlo nabízet po malých porcích nebo v tekuté podobě, například vařit výživné polévky anebo stravu mixovat. Nesmí chybět ani dostatek vhodných tekutin, protože i chybějící pocit žízně a následná dehydratace bývají u seniorů častým problémem. Je velice důležité dbát na zdroje vápníku, hořčíku a zinku a také železa společně s kyselinou listovou a vitamínem C (který zlepšuje vstřebávání železa).

Klíčovou složkou stravy u seniorů jsou bílkoviny, jejichž příjem by neměl klesnout pod 0,8 g/kg tělesné hmotnosti za den. Ideálním zdrojem bílkovin, železa i vitamínu B12 je maso. Pokud z nějakého důvodu není možné doplnit dostatek železa do organismu přirozenou cestou, lze vyzkoušet doplněk stravy Sideral® Forte nebo Sideral® Folic s kyselinou listovou.

Které potraviny by měli senioři preferovat

Pokud je to možné, je vhodné zaměřit se na takové potraviny, které obsahují základní potřebné nutrienty pro zdraví každého seniora. Kvalitní strava a dostatek pohybu udržují člověka v dobré kondici a zdraví i v pokročilém stáří, které tak lze prožít velmi aktivně a v naprosté spokojenosti. Při zdravém stravování a přiměřeném pohybu má člověk dostatek energie, lépe se mu hojí rány, lépe zvládá případná chronická i akutní infekční onemocnění, nemusí užívat tolik léků a je aktivní a vyrovnaný i po psychické stránce.

Ve stáří se doporučuje preferovat:

  • ovoce a zeleninu ve větším množství (kvůli vitamínům, minerálům a vláknině pro správnou funkci střev),
  • zakysané výrobky, např. kefír či kvašenou zeleninu (poskytují probiotika a umožňují lépe trávit luštěniny),
  • dostatek masa a ryb, občas i luštěniny (pro zdroj kvalitních proteinů),
  • ořechy, semena, ryby (pro zdroj omega-3 a omega-6 mastných kyselin),
  • mléko a zakysané mléčné výrobky (pokud je dobře trávíme a nemáme alergii, kvůli vápníku a vitamínu D, kterým jsou často obohacené),
  • pohanku (je dobrá na cévy kvůli obsahu rutinu),
  • jáhly (obsahují hodně železa a bílkovin),
  • kvalitní hořkou čokoládu (pro dobrou náladu a vyrovnanou psychiku, obsahuje i železo a hořčík).

(tkro)

Zdroje:

KUBELKOVÁ, Kateřina. Funkční stravování pro seniory. Bakalářská práce [online; cit. 20. 10. 2021]. Dostupné z https://is.vsh.cz/th/bjgcr/Funkcni_stravovani_pro_seniroy.

VILÍMOVSKÝ, Michal. 11 zdravých potravin s velmi vysokým obsahem železa. In: Medlicker [online; cit. 20. 10. 2021]. Dostupné z https://cs.medlicker.com/1204-potraviny-obsahujici-zelezo.

Výživa ve stáří. In: Wikiskripta [online; cit. 20. 10. 2021]. Dostupné z https://www.wikiskripta.eu/w/V%C3%BD%C5%BEiva_ve_st%C3%A1%C5%99%C3%AD.

TEPLAN, Vladimír. Suplementované restriktivní diety u nemocných vyššího věku s chronickým onemocněním ledvin. In: Prolekare.cz [online; cit. 20. 10. 2021]. Dostupné z https://www.prolekare.cz/casopisy/vnitrni-lekarstvi/2016-suppl-6/suplementovane-restriktivni-diety-u-nemocnych-vyssiho-veku-s-chronickym-onemocnenim-ledvin-60104.