V příjmu minerálních látek pokulháváme

11. listopadu 2021

Minerální látky jsou důležitou součástí našeho organismu a jsou nezbytné pro jeho správné fungování. Měli bychom si jich vážit o to víc, že si je sami neumíme vyrobit, ale musíme je přijímat potravou. Které nám chybí?

Mezi nejdůležitější minerální látky patří vápník, železo, hořčík, sodík, zinek, jód, draslík, fluór, selen, molybden a fosfor. Doporučené množství se pro každý z prvků liší. Zatímco vápníku, hořčíku nebo sodíku potřebujeme přijímat relativně vysoké množství, železa nebo zinku nám stačí několik miligramů, selenu dokonce mikrogramů. O to víc bychom jim ale měli věnovat pozornost.

Ohrožené skupiny

Šetření Státního zdravotního ústavu (SZÚ) ukázalo, že Češi mají nedostatečný příjem většiny minerálních látek. Mezi nejvíce ohrožené skupiny patří ženy (ve všech věkových skupinách nad 15 let) a muži starší 60 let. Nicméně například u vápníku či hořčíku na doporučený příjem nedosáhl téměř nikdo ani z dalších věkových skupin. Problémy s nízkým příjmem železa by mohly mít zejména ženy v reprodukčním věku.

Mezi nedostatky bychom našli i jeden velký nadbytek, a to v podobě příjmu sodíku. Vzhledem ke zdravotním rizikům, které s sebou nadbytek soli ve stravě nese, si ale nemůžeme zatleskat. Vysoký příjem sodíku byl naměřen zejména u mužské populace, a to až v 80 % případů ve věkové kategorii 11–59 let. Nutno ještě dodat, že v tomto příjmu nebylo zahrnuto solení při přípravě pokrmů a dosolování. Skutečný nadbytek tak může ohrožovat ještě větší procento obyvatel.

Hlídejme si, co jíme

Usednout každý večer k jídelníčku s kalkulačkou v ruce a propočítávat množství minerálních látek není reálné. Dosáhnout lepších výsledků můžeme ale správnou volbou potravin. Vhodné je vyměnit zpracované potraviny s převahou tuků, cukrů a soli za čerstvé, jejichž přípravu a zpracování máme pod kontrolou. Do našeho jídelníčku je důležité zařadit pestrý výběr ovoce a zeleniny, jichž bychom měli sníst pět porcí za den. Také nezapomínat na ořechy, celozrnné obiloviny, nízkotučná mléka, mléčné výrobky a libová masa více druhů.

V rámci šetření SZÚ bylo také zjištěno, že pokud by spotřeba jednotlivých skupin potravin v populaci odpovídala doporučení podle výživové pyramidy, došlo by u většiny populačních skupin k podstatnému zlepšení přívodu minerálních látek.

Zostřeno na železo

Železo doplníme hlavně z hovězího masa, konzervovaných sardinek nebo ryb. Pokud se stravujete rostlinně, zařaďte bílé fazole, čočku, tofu nebo vařená rajčata. Nezapomeňte, že vstřebávání železa pomáhá vitamín C a naopak mu neprospívá brzká káva a čaj po jídle nebo současná konzumace potravin bohatých na vápník. Správnému jídelníčku bohatému na železo můžete také vypomoct doplňky stravy Sideral® Forte nebo Sideral® Folic.

(eha)

Zdroje:

Státní zdravotní ústav, Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ČR ve vztahu k životnímu prostředí. In: SZU [online; cit. 31. 10. 2021]. Dostupné z http://szu.cz/uploads/CZVP/Dietarni_monitoring_2020.pdf.